Bustocht WOII Battlefield Tour: 'De slag om de Roerdriehoek'

De slag om de Roerdriehoek
Markt 21
6065 AV
Montfort

Cultureel groepsarrangement

Een dagvullende Battlefield Tour per touringcar. We ontdekken vele bijzonder plekken die in de gure oorlogswinter van 1945 het strijdtoneel waren van De slag om de Roerdriehoek. Tijdens de bustocht stappen jullie regelmatig uit de bus en maken dan korte wandelingen. Zowel in de touringcar als op locatie krijgen jullie uitleg over het verloop van de strijd.

De Roerdriehoek
Januari 1945: de rivieren Maas en Roer vormden de frontlijn. Een uitzondering hierop was het frontdeel Geilenkirchen (D)-Roermond. Hier bevond zich aan de westzijde van de Roer een Duits bruggenhoofd dat als speerpunt in de geallieerde linies stak. Dit bruggenhoofd was in de herfst van 1944 ontstaan en lag grofweg tussen Maaseik (B), Roermond en Geilenkirchen.Voor de geallieerden was de Roerdriehoek, zoals het bruggenhoofd ook wel werd genoemd, een doorn in het oog. En voordat ze aan verdere operaties in het Rijnland konden beginnen moest eerst de Roerdriehoek worden opgeruimd. Deze taak werd toebedeeld aan het Britse XII Corps.

Operation Blackcock
De codenaam voor de operatie waarmee het XII Corps de Roerdriehoek wilde opruimen was genaamd: Operation Blackcock en vond plaats tussen 15 en 27 januari 1945. Voor de uitvoering had het XII Corps de beschikking over twee infanteriedivisies en één tankdivisie, t.w. 43rd Wessex Division, 52nd Lowland Division en de 7th Armoured Division “Desert Rats”. Deze divisies werden ondersteund door de 6th Guards Tank Brigade, 8th Armoured Brigade, 1st Commando Brigade, enkele onderdelen van de 79th Armoured Division “Hobart’s Funnies”, het 1st Canadian Armoured Personnel Carrier Regiment en diverse artillerie onderdelen. De Duitse verdediging bestond uit de 176. Infanterie Division, 183. Volksgrenadier Division en de beruchte parachutisten van het Fallschirmjäger Regiment Hübner. Het terrein met de diverse beken en ook het zware winterweer waren in het voordeel van de verdedigers.

Programma
Tijdens deze dagvullende Battlefield Tour volgen jullie de opmarsroute van de 7th Armoured Division en 1st Commando Brigade, die verantwoordelijk waren voor het opruimen van de Roerdriehoek op Nederlands grondgebied. Via o.a. Susteren, Sint Joost en Linne komen jullie in Sint Odiliënberg waar troepen van de 7th Armoured Division op 27 januari 1945 de Roer bereikten en er een einde kwam aan Operation Blackcock. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Britse begraafplaats in Nederweert waar een deel van de Britse soldaten die in de Roerdriehoek gesneuveld zijn, begraven liggen.

Prijs:
€ 52,50 per persoon (min. 30 personen)

Inclusief:
*Ontvangst met kopje koffie of thee
*Vervoer per luxe touringcar
*Compleet verzorgde lunch
*Speciaal vervaardigde handout met achtergrondinformatie
*De gehele dag wordt verzorgd door een gecertificeerde Liberation Route Europe en tevens VVV-gids

Exclusief:
*Overige consumpties
*Administratiekosten € 16,50 per boeking

Bijzonderheden:
*Duur van 09.00 - 17.00 uur
*Prijs is gebaseerd op een touringcar voor max. 49 personen
*Bij last-minute boekingen (binnen 7 werkdagen) worden dubbele administratiekosten in rekening gebracht

Offerte aanvragen