In 1872 kocht het echtpaar Louis Schreurs en Ida Jacobs de graan- en oliemolen van graaf de Geloes d'Elsloo. De molen verkeerde in een slechte staat en het echtpaar liet de molen grondig verbouwen. Het chronogram op een gevelsteen herinnert hieraan. De tekst luidt: 'Is hernIeUWD Door De eChtgenooten L.sChreUrs en I. Jacobs´. De hoofdletters verwijzen in Romeinse cijfers naar het jaartal 1874.
Ooit had de watermolen twee onderslagraderen, een voor de oliemolen en een voor de korenmolen. Deze zijn in 1874 vervangen door één inpanding waterrad. In 1915 werd het waterrad vervangen door een turbine. Hiermee werd ook elektriciteit opgewekt voor een deel van het dorp.
De turbine is nog aanwezig, maar in 1994 is een uitwendig watterrad met gegoten aandrijfwerk bijgeplaatst. Beide waren afkomstig van een afgebrande watermolen in Brunssum.
Gekoppeld aan de Haelense Beek is het een beeldbepalende entree van het dorp. Dat deze locatie nog steeds in gebruik is in zijn oorspronkelijke functie, namelijk die van graanmolen, is een unicum en ook de historische band met Grathem is de moeite waard.