Kasteel Nijenborgh
Het Kasteel Nijenborgh werd in 1455 gebouwd door Jacob I als het bestuurscentrum van zijn graafschap. Bij de nederlaag in de Spaanse Successieoorlog in 1702 werd het kasteel gesloopt tot een hoogte van circa 4 meter. Daarmee kwam een eind aan de betekenis van Weert als vestingstad. In de 19e eeuw bouwde burgemeester Louis Beerenbroek op de fundamenten van een hoektoren het huidige herenhuis.
Kasteelpark
In het kader van de totale vernieuwing van het park zijn er nieuwe bruggen geplaatst die de verbinding vormen tussen het Kasteelpark, de Kasteelsingel en de voorburcht. Deze bruggen maken het mogelijk dat wandelaars op de voormalige voorburcht en langs de historische muur kunnen wandelen. Hiermee wordt het park breed toegankelijk en wordt de voorburcht volledig bij het park betrokken.
Philips de Montmorency, graaf van Horne
Prominent op de binnenplaats staat een ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, graaf van Horne. Het beeld, gemaakt door de Limburgse kunstenaar Jos Dirix, is gemaakt ter nagedachtenis aan Philips van Horne. Die leidde in de 16e eeuw, samen met Willem van Oranje, de opstand tegen de Spanjaarden welke zou uitmonden in de 80-jarige oorlog. De beroemdste inwoner van Weert werd uiteindelijk in 1568 onthoofd op de Markt in Brussel. Het beeld dat te bewonderen is in het Kasteelpark is van brons, is 2,60 meter hoog en weegt meer dan 1000 kilo.