Geschiedenis Schieëperskruus
Gedurende de hele zomer bleven de schaapsherders op de heide en konden ze niet naar de kerk op zondag vanwege de afstand en de noodzaak om bij hun kudde te blijven. Om toch te kunnen bidden, maakte een van hen met zijn schieëpersschupke (schep van een schaapsherder) een groot kruis in de grond van de heide. Dit 'Kruuske' (kruis) werd zijn plek om te bidden. In de winter ging hij naar de kerk om elke dag de mis bij te wonen. Het unieke Schieëperskruus is in 2006 gereconstrueerd op basis van oude documentatie.
Met medewerking van Stichting De Marke, de Venrayse Stichting Kruisen en Kapellen en de Gemeente Venray is het Schieëperskruus weer teruggebracht in het landschap. Op Hemelvaartsdag 2006 werd het kruis op plechtige wijze door de kerk ingewijd. Een herder met zijn kudde symboliseerde de tijden van weleer. Tijdens het schoonmaken van het gebied rondom het kruis werden sporen van de Tweede Wereldoorlog gevonden, zoals een schuttersputje en een loopgraaf, die getuigen van de hevige strijd die hier destijds heeft plaatsgevonden.
Het Kruis
Het kruis is opgegraven in het bos op een locatie die overeenkomt met de beschrijving uit 1955. Het kruis bevindt zich in een hellend gebied van ongeveer 30x30 meter en ligt langs de wandelroute die gemarkeerd is met rode paaltjes.