Bij de Hompesche windmolen begint de wandelroute Molenplas. Het bijzondere aan de route is dat deze zich op een eiland bevindt, dat door twee zijarmen van de Maas wordt omringd. Eerst leidt een kiezelpad langs een groep dode, tweeduizend jaar oude bomen die in het kader van de grindwinning zijn geborgen en nu de indruk wekken van monumenten uit de oertijd.
Geschikt voor rolstoelgebruikers Er zijn twee speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap beschikbaar. Naast de brasserie is er een aparte plek met een toegankelijk toilet en wasruimte voor rolstoelgebruikers. Het wandelpad is bedekt met stevige halfverharding, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Als je de top van de kegelvormige uitkijkheuvel (punt 1) wilt bereiken, is het sterk aan te raden om begeleiding of duwhulp tijdens de wandeling te hebben. Op de tweede helft van de route is er een korte, zachte helling op het pad. Je kunt in het gebied Konikpaarden tegenkomen. Bij het uitzichtpunt (3) staat een bank om even te rusten. Natuurmonumenten biedt gratis een terreinrolstoel aan, waarmee je dankzij de brede, stevige banden veel bewegingsvrijheid hebt in het natuurgebied. De terreinrolstoel is alleen beschikbaar na reservering via e-mail naar maasvallei@natuurmonumenten.nl.
Iets verder aan de oever van het meer ligt het plaatsje Ohé met het sprookjesachtige kasteel Hasselholt dat in de 16e eeuw is gebouwd. Nu leidt de route met zijn uitgesproken oeverbegroeiing langs de dijk van het Julianakanaal tot je, tussen twee meren door, het water moet oversteken. Hiervoor dienen zwerfstenen uit de Maas als stapstenen. Let op! Bij vochtig weer en in de winter zijn de stapstenen mogelijk niet begaanbaar en kun je de verlengde route nemen.
De volgende halteplaats is een vogelwaarnemingspost, van waaruit je een schitterend uitzicht op het meer hebt. En dan gaat het door een zeer afwisselende plantenwereld terug naar de Hompesche molen.
Het natuurgebied rond de Molenplas wordt beheerd door Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl). In de Hompesche Molen is een kleine expositie over het gebied en zijn ontstaansgeschiedenis te zien.
Op app van Natuurmonumenten vindt u meer informatie.